Reiserapport fra Universite Paris IX Dauphine

Kristiansand, 19.12.97

Torgeir Dingsøyr (dingsoyr@idi.ntnu.no)


Innledning

Dette er en rapport som er skrevet etter å ha tatt diplomoppgave ved Institutt for datateknikk og informasjonsvitenskap, NTNU i utlendighet. Oppgaven ble skrevet ved Universite Paris IX Dauphine høsten 1997, og kom dit gjennom et forskningsprosjekt i EU-regi. Jeg var der i fire måneder etter å ha tatt en måneds språk-kurs i Grenoble, siden jeg bare hadde et kassett-kurs i fransk fra før, og da bare kunne formulere setninger som "jeg har ingenting å fortolle". Diplomoppgaven skrev jeg på engelsk, og jeg pratet stort sett engelsk med veileder og andre studenter på gruppa jeg var på. Denne rapporten er forholdsvis uformell i stilen, men burde gi et inntrykk av ting man bør forvente når man skal studerer i Frankrike, og litt bakgrunnskunnskap om det franske samfunnet.

Paris og fransk kultur

Paris er en stor by. Men den har kanskje ikke alt man skulle tro at fantes i en verdensby. På noen musikkstiler har faktisk Oslo et bedre konsert-tilbud enn Paris, og kafeer og barer er jevt over veldig konforme. Parisere holder seg mye i strøket rundt der de bor, og handler baguettene sine hos bakeren på hjørnet, og spiser kanskje lunchen sin på den lokale restauranten. Franskmenn snakker ufattelig dårlig engelsk, og kanskje spesielt i Paris kan det være lurt å komme med noen ord på dårlig fransk før man begynner med engelsk for å få litt good-will. Dette er selvfølgelig annerledes på universitetene, da jeg skulle på et seminar på universitetet jeg studerte på, og spurte nølende på fransk: "parlez-vous anglais", fikk jeg svaret: "yes, of course", og ikke "jøst a little" og andre svar som er mer vanlige.

Noe annet man legger merke til enn det labre språk-nivået er mangelen på service-instilling de fleste steder. På en metro-stasjon sto for eksempel en lapp med (omtrent) følgende forklaring en del ukers tid: "For deres sikkerhet og komfort fungerer ikke denne rulletrappen". Det er også streik på metroen ganske ofte, siden konflikter i arbeidslivet utrolig ofte munner ut i streik og lock-out.

Det franske byråkratiet er notorisk. Under overskriften "French Beuraucracy: A Warning" leser man følgende i The Rough Guide: "French officialdom and beuraucracy can damage your health. That Galluc shrug and "C'est ne pas possible" is not the result of training programmes in making life difficult for foreigners: it drives most French citizens mad as well. Sorting out social security, long-stay visas, job contracts, bank accounts, tenancy agreements, university enrollment or any other financial, legal or state matter, requires serious commitment. Your reserves of patience, diligence, energy (both physical and mental) and equanimity in the face of bloody-mindedness and catch-22s, will be tested to the full. Expect to spend days, repeatedly visiting the same office and considerable sums on official translations of every imaginable document." Dette er ingen overdrivelse! Og det gjelder i privat sektor så vel som i offentlig.

Et annet eksempel på byråkratiet og mangel på brukervennlighet er at i parkene står det en A4-side med rundt 30 regler som gjelder for parken og som du som bruker må sette deg inn i.

Problemer med arbeidsløshet er massive i Frankrike. Når dette blir skrevet ligger det på 12%, og livet virker nokså håpløst for folk i ghettoene rundt Paris. For å prøve å hjelpe litt har de laget en masse liksom-jobber, som følgende historie illustrerer: Jeg var hos en engelsk-talende frisør, og kom inn på hvor dårlig organisert det franske samfunnet er, og hvilke problemer de har. Jeg klaget over de mange folkene som har liksom-jobber for å minske arbeidsløsheten:

- Yeah, and the unemployment is really high here as well. And there are so many people not having proper jobs, like being guardians and such.

-- sssshhhh! repliserte frisøren.

Så kikket jeg i speilet foran meg, og så at det var to slike arbeidere i frisørsalongen også -- en ung jente som hadde vasket håret mitt før klippen, og som ikke så ut til å ha noe annet å gjøre. En mann sto ved en skranke (han stod ute å røykte når jeg ankom), og jeg fant senere ut at han utelukkende mottok betaling fra kunder, og tok telefonen.

Køkultur i Paris er en annen ting: I den ellers svært lite velskrevne boken "French Toast, what living in France is really like", skriver forfatteren:

"...a Parisian que doesn't look like one because it is not an orderly formation, but rather a collection of motely individuals all trying to get in front of each other".

Så er det maten, som er en stor forskjell fra Norge. Det er vanlig med 3-4 retters lunch fra klokka 12 til 14, og så spiser man en like stor middag igjen i 20-tiden. Maten er vanvittig billig og god på universitetene, og råvarer er også billig i Frankrike dersom man liker å lage maten selv. Ofte drikkes det alkohol i arbeidstiden, også. Når noen slutter/begynner/er ferdig med et prosjekt så markeres det.

Universite Dauphine og universitetsliv

Universitetet ligger i det som må være det nest dølleste strøket i Paris, litt vest i byen, rett ved Triumfbuen. Det er det beste univestitetet i Frankrike på økonomi, og er visstnok også det rikeste. Studentene som går der er nokså BI-aktige, og ifølge doktorgradsstudener er de ikke spesielt interessert i fag, men er mer opptatt av å bli ferdig og komme seg ut i næringslivet. Det er nok det universitetet med mest studentaktiviteter, og har tilogmed en egen student-bar som er åpen av og til, ofte med gratis servering.

Det er bare rundt 6000 studenter på universitetet, og forholdene er jevnt bedre enn på de større stedene. Det er for eksempel tre kantiner hvor maten er god, og også en proffe-kantine hvor maten er meget god. Det er også to kafeer i bygget (det er bare ett bygg), hvor du får espresso og sjokolade for 3,5 franc. Det er to biblioteker, et forskningsbibliotek som er ganske bra å sitte å jobbe i, for det er lett å jobbe på en bærbar computer, men de har ikke spesielt mye bøker eller tidsskrifter om informatikk.

Bokhandel er det også på campus, men den er på størrelse med en middels hybel, og har lite av interesse, og nesten ingenting på engelsk. Det er også en papeteria -- en sjappe hvor de har litt kontorutstyr og notisblokker i tillegg til aviser og blader.

Datautstyr på universitetet er stort sett veldig gammelt, og det er heller ikke så mye av det. Jeg satt på en datasal som var reservert for doktorgradsstudenter. Leseplasser er mangelvare, selv doktorgradsstudentene må sitte på store felles-saler. Som utenlandsstudent kan man nok klare å krangle en til seg hvis man er på et EU-prosjekt, men jeg levde en nomade-tilværelse mellom flere biblioteker. For å få tak i vitenskapelige artikler som jeg trengte til arbeidet måtte jeg pendle mellom bibliotek på Jussieu, Dauphine og INRIA (fransk senter for informatikk-forskning). Sistnevnte ligger en halvtime med firmabuss utenfor Paris (ved Versailles) og man må ha en veileder eller liknende samt pass for å slippe inn på området. Det er nesten verdt det, for de har en glimrende kantine som er mye bedre enn universitets-restraurantene i Paris. Den er også mye billigere.

Å ta fag i Frankrike er generelt ganske frustrerende. Det finnes nesten aldri lærebøker, bare kompendier som enten er artikkelsamlinger eller noe som foreleseren har skrevet selv. Noen ganger finnes det ikke kompendier heller. Og dersom det er kompendier er de selvfølgelig på fransk. Det eneste som kanskje trekker litt opp er at nivået på fagene da blir desto lavere siden studentene generelt har mindre muligheter til å tilegne seg stoffet. Kritisk tenkning og gjennomgang har ikke altfor gode vekstvilkår. Det er ofte også lite med øvinger og tidligere eksamensoppgaver tilgjengelig. Som diplomstudent slipper man heldigvis det meste av dette hvis ikke veilederen lurer deg til å følge noen kurs. På CEREMADE -- Centre de Recherce en Mathematiques de la Decition, er det et ganske oppegående miljø med mange doktorgradsstudenter. Svakheten er at det ikke er noe informatikkmiljø ellers på universitetet, så fokus er utelukkende på matematisk basert informatikk. Det er relativt få gjesteforelesninger og seminarer i høstsemestertet, men på våren skal det visstnok være noe hver fredag.

Internasjonal avdeling på universitetet er særdeles lite språkmektige og de eneste på universitetet som ikke virker særlig hyggelige og fleksible. Det var umulig for meg som ikke var spesielt flink i fransk å følge fransk-undervisningen som de har på universitetet, men en russisk jente som snakker meget bra fransk måtte følge et fransk-kurs på lavt nivå fordi det var en del av studiet. Som diplom-student faller du utenfor fadder-ordninger og sosiale aktiviteter, så det er greit å f.eks være der på EU-prosjekt slik at du kommer inn i et miljø med doktorgradsstudenter og veileder(e).

Franske studenter er forholdsvis lite modne. På det naturvitneskapelige universitetet i Paris, ved Jussieu, så står det "Jospin pedophile et Chirac zoophile" i en trappeoppgang på vei opp til et bibliotek. Utdanningssystemet fram til universitet er veldig undertrykkende og autoritært, og det gjør at folk avreagerer når de kommer på universitet og ikke har noen kontroll lenger. Denne fjortis-mentaliteten fører også til at det er umulig å sitte å lese på vanlige biblioteker på universitetene, for folk prater og har gruppearbeid der. At franskmenn akkurat har oppdaget mobiltelefoner gjør ikke saken bedre.

Språk-kurs

Jeg tok et kurs to kvelder i uka etter at jeg begynte å skrive på diplomen, og utvekslet også språk-undervisning med ei som studerte norsk på Sorbonne en gang i uka. Ga opp kveldskurset etter fire uker fordi det tok for mye tid, men lærte til slutt nok til å begynne å forså en god del av aviser og radio/TV. En grei måte å få inn språk på samtidig som man holder seg litt orientert er å høre på France Info, som er Alltid Nyheter-kanalen i Frankrike.

Før jeg kom til Paris tok jeg standard-NTNU-fransk-kurs på Universitetet i Grenoble i fire uker. Det var en veldig grei start, og jeg fikk sett en region i Frankrike rundt Alpene som er ganske forskjellig fra Paris. Til tross for at det bare er tre og en halv time med TGV unna.

Å bo: Norges hus

I det som garantert er det dølleste strøket i Paris ligger den internasjonale studentbyen. Den består av 30-40 bygg som diverse land har oppført i særegen nasjonal stil. Det norske huset (som dessverre heter Norges hus) ser for eksempel ut som en geitost. Det bor 100 studenter på huset, og det fungerer rimelig greit til tross for et tåpelig reglment, som blant annet forbyr "organiserte middager" på kjøkkenene. Det er heller ikke lov å tørke tøy på rommet eller å bruke elektriske apparater som trenger mer enn 500 watt. Ingen bryr seg selvfølgelig om reglene, og det er ingen som reagerer på det. For tiden er huset under administrasjon fra studentbyen sentralt, og det gjør at alt er veldig byråkratisk og svært lite fleksibelt. Huset har også dårlig økonomi og det er lite arrangementer i forhold til en del andre hus på studentbyen. Men det er et greit sted å bo, og det er kjekt å ha folk rundt deg som er i samme situasjon, og må gjennom det samme byråkratiet.

Noe som er kult er at det er mange andre nasjonaliteter på huset. Det fører blant annet til at man får sett en del andre matvaner. En kveld jeg og en kamerat spiste mens noen asiater spiste ved nabobordet kom følgende replikk (på norsk): Her sitter vi å spiser grovbrød mens de spiser slangepeniser. Men stort sett er det greit å spise på kantina på universitetsbyen, det koster bare fjorten franc for fire retter, og det er f.eks mulig å spise biff. Skal du ha en karaffel rødvin til maten må du ut med seks franc til.

Studentbyen er heller ikke altfor usentral, reisetid til Universite Dauphine er en halv time med metro hvis man er heldig. Til Latinerkvarteret tar det rundt 10 minutter.

Norsk i Paris

Det er ikke noe særlig norsk-miljø i Paris, utenfor Norges hus. ANSA er svært lite aktive i Paris, i motsetning til Toulouse hvor de har en del aktiviteter. Det finnes ikke noe norsk senter eller liknende i Paris slik som det er et svensk og et dansk. Otto Haug skriver følgende i boken Til Paris: "Det svenske kultursenteret er flittig besøkt av pariserne, som på den måten får innblikk i svensk kultur og samfunnsliv. Danmark valgte å takke ja til et tilbud fra den franske staten om å bygge et nasjonalt senter på Champs Elysees. Det er blitt en god restaurant av den, møbelbutikk og viktig reklame for landet. Norge fikk et liknende tilbud, men takket nei. Vi har i stedet valgt å satse på et kirkesenter for norske au pair-piker tre kvarters reise ut i en forstad."

Var det verdt det?

Det jeg synes jeg fikk mest utbytte av var egentlig å bare sulle rundt i Paris, gå på kafeer, se på museer, oppleve et samfunnsbyråkrati som får NTNU til å virke velorganisert. Faglig sett så hadde det nok vært lurere å være i Norge, og jeg burde kanskje brukt mer tid i Paris enn de fire månedene (av seks mulige) som jeg brukte. Det er jo alt for lite til å bli kjent i byen, alt for lite til bare å få tid til å se en del av museene. Moralen er: Dra til Paris! Men ikke vent å få et ekstremt stort faglig utbytte. Forvent et helvete med byråkratiet, og gled deg over kulturen, folkene, maten. Og hvis du vil lære fransk er det nok lurt å finne et annet sted å bo bo enn i Norges hus.

Anbefalt lesning:

Til Paris -- Otto Haug og Annelise Jackbo
France -- The Rough Guide
http://www.dauphine.fr -- Universite Dauphine (Paris IX)
http://www.ceremade.dauphine.fr -- informatikk-gruppen ved universite Dauphine
http://www.pariscope.com -- oversikt over alt som skjer
http://www.lemonde.fr -- vanskelig tilgjengelig, men god avis
http://www.artotal.com/lafleche -- en kul UFFA-liknende konsert-bule

Sist oppdatert 30.01.1998, dingsoyr@idi.ntnu.no.